Aronia - element-cheia unui stil de viață sănătos
Planta minune de care multă lume nu a auzit
Aronia este extrem de bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Pomușoarele de culoare neagră conțin vitaminele A, B2, B6, B9, C, plus vitamina E și Q (care este foarte rară și ajută la distrugerea celulelor bolnave, în cazul cancerului, a bolii Parkinson și astmului). Aronia conține antioxidanți necesari pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, aronia conține mai multe minerale, cum ar fi fierul, manganul, iodul și fosforul.
Superfructele de aronia au un conținut foarte mare de antioxidanți, de 15 ori mai mare decât afinele, merișorul sau rodiile. Au un conținut mare de proantocianine, care se găsesc și în semințele de struguri și acid chinic.
De asemenea, acest fruct conține sorbitol - un zahăr de fructe, foarte rar întâlnit și utilizat ca îndulcitor. Sorbitolul descompune încet grăsimile din organism, ceea ce îl face perfect pentru consumul zilnic.
Aronia: Proprietăți
- Previn și chiar pot trata anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon;
- Ajută la reglarea tensiunii arteriale, în cazul anumitor boli ale inimii;
- Contribuie la elasticitatea vaselor de sânge și tratează arteroscleroza;
- Reglează nivelul glicemic și tratează diabetul de tip II;
- Încetinesc procesului de îmbătrânire;
- Sunt un bun tonic și ajută la combaterea stresului și a oboselii;
- Sunt benefice pentru creier și un remediu important pentru a preveni pierderile de memorie;
- Sunt recomandate în cazul bolilor de piele și ale capilarelor;
- Au efect antihistaminic (contra alergiilor și rinitelor);
- Îmbunătățesc metabolismul și ajuta la menținerea greutății;
- Ajută organismul în caz de intoxicații și îl protejează de radiații;
- Previn infecțiile virale și bacteriene, în bolile contagioase la copii;
- Regenerează masa musculară și osoasă;
- Au rol benefic în curățarea colonului, combaterea constipației și a hemoroizilor.
Aronia nu este un fruct alergen şi nici nu au contraindicaţii, de aceea, pot fi oferite bebeluşului de la vârsta de un an, ca și majoritatea fructelor de pădure.
În stare proaspătă, fructele de aronia au un gust amar şi astringent. După congelare, se reduce cantitatea de tanine și aronia capătă un gust ceva mai dulce. Pot fi folosite la prepararea prăjiturilor, smoothie-uri, din ele se pot face gemuri sau dulceţuri. Fructele pot fi uscate, apoi rehidratate în timpul iernii și folosite la fel ca cele proaspete.
Beneficii aronia
Aronia are numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii oferite de aceasta planta, care in denumirea populara se mai numeste si scorus.
- Aronia ajuta in curele de detoxifiere – datorita concentratiei de catehina si luteina sau caroten, aronia este un antioxidant puternic care ajuta la eliminarea radicalilor liberi existenti in sange, in piele, testuri si organe, prevenind mutatiile care pot sa apara.
- Aronia imbunatateste sistemul imunitar – pe langa toti antioxidantii importanti pe care i-am mentionat, aronia contine si vitamina C in cantitati mari si stimuleaza activitatea celulelor albe ajutand si la producerea de colagen. Colagenul repara organele, celulele si vasele de sange.
- Aronia ajuta la sustinerea functiei cognitive – printre principalele efecte pe care radicalii liberi le au asupra organismului, reprezentativa este distrugerea legaturilor neuronale care reduc capacitatea cognitiva. Fructele de aronia cresc activitatea neuronala si intaresc legaturile, reduc stresul oxidativ din creier si reduc riscul de Alzheimer, dementa sau alte probleme similare.
- Aronia ajuta vederea – carotenul din continutul sau reduce stresul oxidativ din ochi si previne degenerarea oculara dar si dezvoltarea cataractei.
- Aronia este utila pentru regalrea tensiunii – avand un continut ridicat de potasiu, aceste fructe au efecte benefice asupra inimii pentru ca potasiul are efect dilalator. Prin relaxarea vaselor de sange, tensiunea arteriala va scadea si fluxul sanguin va creste iar sansele de infarct se vor reduce considerabil.
- Aronia are efect antibacterian – studiile recente au dovedit ca aronia are un mare impact asupra racelilor si asupra infectiilor bacteriene care pot aparea la nivelul aparatului respirator. Prin urmare, fructele pot sa fie consumate pentru a combate aceste probleme dar si cu scop preventiv.
- Aronia are o serie de beneficii pentru diabetici – fibrele dietetice existente in fructele de aronia ajuta si la mentinerea echilibrata a zaharului din sange si previn cresterile bruste ale glicemiei, care pot sa fie extrem de periculoase in momentul in care persoanele sufera de diabet.
Aronia are o serie de proprietati care o fac foarte cautata de un numar tot mai mare de persoane, pentru diverse aplicatii in functie de necesitatile individuale.
Pe langa proprietatile anterior mentionate, vom adauga si avantajele pentru slabit si pentru un stil de viata sanatos.
- Aronia ajuta la slabit si regularizeaza greutatea
Cu ajutorul efectelor sale de curatare si detoxifiere, aronia ajuta eficient la eliminarea toxinelor si a altor compusi care pot sa strice balanta din organism si pot genera acumularea in exces a grasimii sau a retentiei de apa. Aceste fructe aromate, absolut minunate, regularizeaza glicemia si curata foarte eficient sangele astfel incat sa putem diminua grasimea depusa pe organe.
- Aronia poate fi folosita cu succes la prevenirea cancerului
Studiile efectuate pana acum au dovedit ca boabele de aronia imbunatatesc in mod semnificativ semnele clinice pe care le are colita ulcerativa incluzand aici si scaderea in greutate, dar si scurtarea lungimii colonului sau cresterea indexului acitivitatii degenerarii celulare. In plus, administrarea orala de extract de aronia inhiba cu succes productia de prostaglandina si scade nivelurile de oxid nitric din organism reducand factorii de necroza tumorala.
Aronia este utila pentru combaterea cancerului – studiile care au fost facute in domeniu sugereaza ca exista o mare legatura intre aronia si reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon. Consumul de aronia poate sa ajute persoanele care se afla in categoriile de risc crescut de cancer de colon sa previna afectiunea.