Cooperativa MoBerry: mai mulți producători de pomușoare și-au unit eforturile ca să demonstreze că împreună pot fi mai competitivi
În Republica Moldova, MoBerry este una dintre cooperativele care reunește mai multe gospodării specializate în cultivarea pomușoarelor și prelucrarea acestora. Această unitate promovează principiile de colaborare, indiferent de gen sau vârstă, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai a fermierilor mici și adaptarea la degradarea resurselor naturale prin introducerea treptată a metodelor ecologice de a face agricultură și soluțiilor prietenoase mediului. MoBerry reunește producători care cultiva capșuni, agriș, josta, zmeură, mure, măceș și aronie.
„Pentru noi este important să creștem cooperativa pe valori democratice, pentru a răspunde aspirațiilor și nevoilor de dezvoltare a tuturor membrilor. Forțele financiare și intelectuale ale acestor șapte membri sunt net superioare unei singure persoane. Testarea și implementarea noilor idei și produse, atenția la investiții și rentabilitatea acestora, protejarea contribuțiilor, pot fi realizate mai ușor într-o echipă diversă. Astfel reușim să menținem echilibrul între inovare și stabilitatea investițiilor.”
Aneta Ganenco, președinta cooperativei
Viziune comună și cooperare
Inițiată din 2016, MoBerry se ocupă de ambalare, marketing, vânzări și distribuție și deține o entitate de procesare în orașul Ialoveni. Echipa acesteia s-a format prin negociere, stabilirea unei viziuni comune și reprezentative pentru gospodăriile implicate. Și-au unit eforturile pentru a elabora procesele de asociere, decide gradul de autonomie, etapele de colaborare și produsele în comun dezvoltate. Fiecare se implică prin idei, parteneriate externe, produse, procesare și utilaje date în folosință și astfel au reușit setarea unor linii de prelucrare. Membrii muncesc mult în gospodăriile proprii, cooperează pentru vizibilitate, credibilitate și acces la diverse programe, iar în perspectivă se orientează spre export, subvenții și investiții.
Șase produse certificate la nivel național, și nu doar
Produsul MoBerry nu este unul ieftin, intră în categoria de delicatese și respectiv necesită o abordare centrată pe calitate și pe clientul conștient care vrea alimente sănătoase și locale. Prin urmare se cere ca produse să fie mai aproape de consumator, livrare rapidă, accesibilitate în rețelele de comercializare, unde acesta își face cumpărăturile şi o diversificare continuă a produselor. Prin prelucrare, aceștia obțin diferite tipuri de gem și dulceață din aronie, josta, agriș. Progresiv, cooperativa introduce produse ecologice, din raționamente morale, sociale și economice. La activ au șase produse certificate atât de organul național, cât și de unul internațional de certificare. Printre aceste produse sunt cătina şi măceșul, care provin din nordul țării. Compania „Roseline” fiind parte din cooperativă, este cea care introduce diverse alimente organice din pulbere de trandafir și măceș etc.
„Cooperarea noastră contribuie la transferul tehnologic și cu partenerii din afară. Ca urmare a eforturilor comune ale oamenilor de știință, organizațiilor financiare și producătorilor agricoli, se nasc noi modele de produse alimentare pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a alimentației. În cadrul lucrărilor comune în proiectul de transfer tehnologic, finanțat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), am dezvoltat noi rețete pentru produse de panificație (pâine, paste, brioșe), cofetărie (mai multe tipuri de dulciuri fără zahăr) și produse lactate (iaurturi, înghețată și caș). Studiile de laborator au confirmat gustul excelent și calitățile benefice ale produselor noi. Acum ne rămâne să găsim antreprenorii de specialitate care ar fi interesați să realizeze aceste produse.”
Natalia Zvonițcaia, co-fondator „Roseline”
MoBerry este un membru dinamic al asociației „Pomușoarele Moldovei” și participă activ la promovarea și dezvoltarea subsectorului prin instruire, vizite de studii, mese rotunde, întâlniri între parteneri și între asociații pentru a contribui la modernizarea și adaptarea la cerințele societății și pieței naționale și internaționale. Astfel au obținut sprijin de la programul USAID pentru Agricultura Performantă în Republica Moldova care susțin producătorii mici de pomușoare în comercializarea produselor autohtone prin rețelele mari de comercializare și MoBerry participă proactiv în controlul calității și organizarea logistică a proceselor de colectare și distribuire prin aceste rețele. Prin urmare, aceasta facilitează adaptarea fermierilor mici și mijlocii, a tinerilor, femeilor și altor grupuri defavorizate la efectele pandemiei contribuind în același timp la bunăstarea comunităților rurale.