MoBerry - produse din pomușoare moldovenești ce țintesc piețele internaționale
Cei de la MoBerry se bazează pe tehnologii și echipamente moderne, prelucrând la minim materia primă pentru a păstra valoarea nutritivă și toți micronutrienții din pomușoare.
Nouă întreprinderi agricole din diferite zone ale țării, toate membre ai asociației «Pomușoarele Moldovei» au creat o cooperativă de antreprenori cu denumirea «MoBerry», care a fost înregistrată la mijlocul lunii octombrie 2016. Aceștia au reușit deja să-și prezinte produsele la principalele expoziții cu profil agricol din țară - Moldagrotech/ Farmer 2016 unde au venit cu ceva nou pentru piața Moldovei.
"Unul din obiectivele acestei asocieri a antreprenorilor în formatul Centru de Excelență a fost stimularea creșterii pomușoarelor pe scară largă, pentru a asigura piața cu produse proaspete și prelucrate de calitate. Crearea loturilor mari, pe care se cultivă pomușoare va asigura o ofertă stabilă pe piața internă prin intermediul rețelelor de magazine și va asigura cantitatea necesară de produs pentru a intra pe piețele externe" - a declarat Directorul Comercial al MoBerry, Aneta Ganenco.
Formarea acestei cooperative și garantarea volumelor de producție au permis crearea unor noi tipuri de produse fabricate pe bază de pomușoare. Cei de la MoBerry se bazează pe tehnologii și echipamente moderne, prelucrând la minim materia primă pentru a păstra valoarea nutritivă și toți micronutrienții din pomușoare. S-a făcut aceasă alegere deoarece tendințele actuale ale cererii se axează pe consumului de alimente funcționale și sănătoase, iar această nișă în Moldova nu este încă pe deplin acaparată, mai ales în perioadele reci ale anului.
"Specialiștii din cadrul cooperativei au examinat tendințele globale în procesarea pomușoarelor și au învățat noi tehnologii care pot fi aplicate la noi în țară. Noi am reușit să creăm produse fundamental noi pentru consumatorul din Moldova, dar am încercat să readucem în actualitate și rețete mai vechi. Rezultatele experimentelor noastre au fost prezentate la expoziția Moldagrotech/ Farmer 2016. Timp de patru zile au fost organizate degustări ale produselor noastre, iar consumatorii le-au apreciat, considerându-le foarte gustoase" - a mai adăugat Aneta Ganenco.
Deja din anul 2017, se planifică furnizarea către magazinele din țară a produselor naturale din pomușoare de sezon, cu adaos de alte fructe, semințe sau nuci. Primul tip - este bomboana (de tip peltea) din fructe și pomușoare, care este fabricată în circa 15 varietăți. În al doilea rând, e vorba gemurile și dulcețurile din pomușoare. În plus MoBerry planifică să producă o varietate de seturi-cadou, mici și comode, care vor conține sucuri din pomușoare și peltea fabricate pe bază de pomușoare și miere. Acestea sunt doar o parte din planurile pe viitor ale cooperativei MoBerry.
Pentru fabricarea de peltea sunt utilizate fructe bogate în pectină, cum ar fi caisele, merele, perele, prunele și gutuile. Din acestea se prepară un pireu, la care se adauga pomușoare proaspete: zmeură, mure, coacăză, aronie, cătină, agriș și altele. Materia primă trece prin mai multe etape de procesare. În procesul de producție nu se utilizează zahăr, gustul dulce fiind asigurat fie de pomușoare și fructe, fie la rețetă este adăugată o mică cantitate de miere. Nu sunt utilizați nici coloranții, emulgatori sau amidon artificial.
Gemurile și dulcețurile sunt făcute din aronie, zmeură, mure roșii și negre, porumbrele, coarne, ziziphus și alte pomușoare.
De asemenea, se produc dulcețuri și gemuri din pomușoare tradiționale moldovenești (agriș roșu și verde, cătină, trandafir sălbatic, diverse soiuri de mure), produse care pot concura cu succes pe piața locală.
"Pelteaua poate substitui perfect bomboanele și ciocolatele. Acesta este un produs excelent pentru cei ce suferă de diabet și pentru persoanele care duc un mod de viață sănătos și au grijă de silueta lor.
Dar principalul nostru obiectiv constă în fabricarea unor produse care ar putea face față celor mai exigente cerințe de export. Pe lângă lucrările legate de formarea unor noi plantații de pomușoare, realizăm diferite activități de modernizare a procesului de producție și de perfecționare a personalului. Au loc pregătirile pentru implementarea sistemului integrat de calitate și siguranță alimentară.
De asemenea continuăm să studiem cererea de pe piață și preferințele consumatorilor. În acest scop MoBerry a participat la expozițiile Farmer 2016, Indagra din București, iar la sfârșitul lunii noiembrie va participa la expoziția Fabricat în Moldova din Iași. România este un producător tradițional de produse pe bază de pomușoare, iar fermierii moldoveni doresc să compare produsele noastre cu cele similare fabricate de colegii din România.
MoBerry intenționează, pe lângă activitățile numite mai sus, să se ocupe și de creșterea și comercializarea materialului săditor de înaltă calitate, organizarea de stații mobile pentru colectarea fructelor și pomușoarelor în regiunile Centru, Nord și Sud, să ofere servicii de consulting și asistență în vânzarea pomușoarelor pentru alți producători autohtoni. " - a explicat Aneta Ganenco.