Proprietățile utile ale prunelor
Dacă sunteți în căutarea unui fruct de sezon cu o varietate de beneficii pentru sănătate, prunele sunt exact ceea ce aveți nevoie. Pe lângă faptul că sunt un fruct delicios, ele ajută la menținerea sănătății atât a corpului cât și a minții. Prunele sunt o sursă importantă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu și fibre. Atât prunele proaspete, cât și cele uscate conțin doi fitonutrienți unici numiți acizi neoclorogeni și clorogeni, care au proprietăți antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane.
Proprietățile utile ale prunelor:
- Prevenirea aterosclerozei;
- Protecția ficatului;
- Prevenirea obezității;
- Întărirea oaselor;
- Prevenirea anemiei cu deficit de fier.
Fenolii, alți compuși benefici din prune, protejează, de asemenea, stratul natural de grăsime care alcătuiește neuronii creierului uman. Un alt beneficiu al prunelor este că, datorită vitaminei C, cresc capacitatea de a absorbi fierul. Prunele au și proprietăți revigorante, mai ales datorită conținutului lor natural de zahăr.
Prunele ajută la controlul greutății și al apetitului datorită senzației de plenitudine pe care o dă. Un studiu a constatat că consumul de prune uscate ca gustare poate suprima foamea mult timp. Dar nu ar trebui să vă lăsați purtați cu fructele uscate - 100 de grame de prune uscate conțin 240 de calorii. Conținutul ridicat de fibre solubile din prune ajută la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Partea bună a fibrelor solubile este că încetinește absorbția zahărului în sânge. Acest lucru, la rândul său, previne diabetul de tip 2.
În plus, prunele sunt lăudate pentru ameliorarea oboselii și stresului și pentru că sunt un aliat de încredere pentru majoritatea funcțiilor intestinale.